Maria Johansson till Genève under FN-granskning av Sveriges arbete med FNs kvinnokonvention

20160217

Min förhoppning är att Sverige får tydliga signaler från FN att skynda på för att stärka och främja arbetet med mänskliga rättigheter. Det handlar bland annat om att inrätta en MR-institution. Det säger Lika Unikas ordförande Maria Johansson som finns på plats i Genève inför FN-granskningen av Sverige arbete med FN:s kvinnokonvention.

I morgon, torsdagen den 18 februari 2016, håller FN:s kvinnokommitté ett förhör med Sverige och en regeringsdelegation om hur Sverige lever upp till FN:s kvinnokonvention, CEDAW. 

Inför förhöret reser företrädare för civilsamhällets organisationer till Genève för att ha samtal med kommittéledamöter och följa förhandlingarna. Lika Unikas ordförande Maria Johansson deltar under de två dagarna i sin egenskap av att leda FQ, Forum – Kvinnor och funktionshinder.

Till förhöret med Sverige finns en rad skriftliga underlag i form av regeringens rapport men också civilsamhällets så kallade skuggrapport. I den finns 61 krav på åtgärder för att nå jämställdhet inom en rad områden. I det så kallade CEDAW-nätverk med Sveriges Kvinnolobby som samordnande kraft som under en längre tid har arbetat med skuggrapporten har Lika Unika deltagit, främst med fokus på kvinnor, funktionsnedsättning och arbetsmarknad. 

I arbetet med skuggrapporten har Lika Unika också deltagit i arbetet med artikel ett och två i Kvinnokonventionen. Skuggrapporten från CEDAW-nätverket tar där bland annat upp kravet att inrätta en oberoende MR-institution i Sverige. 

– Det är viktigt att skuggrapporten slår fast att ett aktivt arbete för mänskliga rättigheter är en förutsättning för att eliminera diskrimineringen av kvinnor, säger Maria Johansson. Sverige har genom att ratificera FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning åtagit sig att inrätta en oberoende MR-institution. 

– Det är en styrka att civilsamhället enas om det här viktiga kravet i skuggrapporten till kvinnokonventionen och min förhoppning är att Sverige också här får tydliga signaler från FN att skynda på för att stärka och främja arbetet med mänskliga rättigheter, avslutar Maria Johansson. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: