Inför gårdagens middag hemma hos en nära vän hade vi som bjudits in, alla kvinnor, fått som uppgift att förbereda en presentation av vem/vilka vi har som kvinnliga förebilder. Jag valde två, ytligt sett väldigt olika kvinnor, som inspirerat och inspirerar mig.

mormor.ung
Älskade mormor Ester föddes för 115 år sedan, 4 januari 1899 och blev drygt 101 år. Med sina många gånger mycket bestämda uppfattningar i kombination med respekt och öppenhet för andra synsätt än sina egna, med sin styrka att när hon som 30-åring i hårda tider och med tre småbarn blev änka driva det lilla familjeföretaget vidare, med sin omtanke om alla som kom i hennes väg och med sin humor är hon en sann förebild för mig.

Tror inte mormor någonsin kallade sig feminist utan misstänker att hon som frisinnad, självständighetsförespråkare och frikyrklig med släkt av småbönder, småföretagare, lärarinnor och hantverkare avfärdade feminismen som vänsterpåfund. Inte desto mindre personifierade hon genom sitt liv och sitt sätt att vara just kvinnors rätt till samma förutsättningar och villkor som män.

Min andra kvinnliga förebild är den politiker som rankas högst på Expressens lista över Årets kvinnor EU-minister Birgitta Ohlsson

birgitta.2För mig personifierar Birgitta en politiker som utgår från och står upp för värderingar också när det blåser. Med sin kombination av faktabaserad kunskap och äkta engagemang inspirerar hon till förändringsvilja och ger framtidstro.

 
Om du inte redan läst den fina intervjun i DN 14 januari 2014 finns den digitalt, tyvärr måste man vara prenumerant för att komma åt den. Birgitta Ohlsson: ”Man kan inte älska alla åsikter i sitt parti”

Inser att mormor och Birgitta, förutom att vara starka kvinnliga frihetsförespråkare som står upp för allas lika värde och rätt, också har en speciell egenskap gemensam – förmågan att se och uppmärksamma andra.

När jag 2002, efter att jag blivit arbetslös då IT-bubblan sprack, bestämde för att göra något helt annat och ägna mig åt antingen intressepolitik eller partipolitik tog jag kontakt med Birgitta. Snabbt blev jag inbjuden att besöka henne i riksdagen, hon bjöd på kaffe, visade mig runt, presenterade mig för alla på FPs riksdagskansli och tog sig sedan tid att ställa frågor och ge mig råd om hur jag skulle kunna engagera mig partipolitiskt. Det är bara ett exempel av många jag hört om hur hon lyfter människor omkring sig och hur hon är exceptionell vad det gäller att lyfta och synliggöra kvinnor. Tack Birgitta! Och, bland mycket annat är Birgitta den som fått mig att inse att jag är feminist.

Gårdagskvällen bjöd på djupa och intensiva samtal om att var kvinna, att vara människa, om att ha förebilder eller ej och om vad vi lägger i begreppet förebild. Jag kom redan i mina tankar inför middagen fram till att jag har många förebilder runt omkring mig som lär mig och inspirerar mig. Och jag vill sträva efter att, precis som mormor och Birgitta, bli än bättre på att lyfta fram dem.

Ett svar till ”Mormor och Birgitta Ohlsson”

  1. […] idag Vårkänslor I de djupaste skogarna av Härjedalen Hade ett mål med min blogg… Mormor och Birgitta Ohlsson Ser man på… Äldre fångade på stan Pingvin-cookies Hjälp, jag kan inte läsa! # 9 Söndag […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: