53 minuter för jämställda löner

I går uppmärksammades Internationella kvinnodagen genom bland annat en rad manifestationer för jämställda löner anordnade av 15:53 rörelsen. Tillsammans med vänner från Forum Kvinnor och Funktionshinder, FQ, deltog jag på Sergels torg.

FQ 8 mars 2014

Löneskillnaden mellan kvinnor och män är 13,9 %. Det innebär att kvinnor arbetar gratis efter kl. 15:53 varje dag. (Räknat på en arbetsdag mellan kl. 08 och 17). Män har som vanligt betalt hela dagen. Så här har det sett ut sedan början av 1980-talet. Utvecklingen står i princip still!

För att sätta press på regering och arbetsgivare i frågan om jämställda löner gick kvinnorörelsens organisationer, partipolitiska kvinnoförbund och fackliga organisationer samman och bildade 15:51-rörelsen inför internationella kvinnodagen 8 mars 2012. Kampanjen har fått stort genomslag och mötts av stöd och entusiasm. Stödet bekräftar det vi redan visste – att det är hög tid för lön hela dagen!
Sveriges kvinnolobby

Vill också tipsa om Rasmus Isakssons, DHRs förbundsordförandes, blogginlägg ”Det behövs mod bara för att vara kvinna” (Mae West)

Detta blogginlägg skulle publicerats lördagen den 8 mars och ingår i #blogg100

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: