NU skriver om mitt diskrimineringsfall

Veckans nummer av NU, Det liberala nyhetsmagasinet, berättar om mitt diskrimineringsfall.

Bild på snedden av del av texten i tidningen NU.

Tar diskrimineringsärende vidare till domstol
Diskrimineringsombudsmannen har beslutat ta Maria Johanssons ärende vidare till domstol, det meddelade DO förra veckan på sin hemsida.


Det var förra året som en restaurang i södra Stockholm nekade att servera vin till Liberalernas Maria Johansson, som använder rullstol. Hon försökte beställa ett glas vin men fick avvärjande handsignaler och huvudskakningar till svar. Till slut bad hon att få tala med restaurangchefen. När hon ändå inte fick någon förklaring, lämnade hon restaurangen.
Till DO har restaurangens chef bekräftat att Maria Johansson nekats att beställa vin, men hävdar att det berott på at hon upplevdes berusad. Men utredningen visar att det inte är troligt att hon kan ha uppfattats som så pass alkoholpåverkad att hon inte kunde serveras. DO yrkar på 30 000 kronor i diskrimineringsersättning, nu är det upp till Stockholms tingsrätt att ta ställning i frågan.

Maria Johansson fick beskedet per telefon samma dag som det kom.
– Jag är glad över detta. För min egen skulle förstås, men allra mest för att jag vet hur vanligt förekommande denna typ av diskriminering är och hur viktigt det är att uppmärksamma så det inte sker, skrev hon på Facebook.
Till tidningen NU beskriver hon varför det var viktigt att driva ärendet vidare:
– Denna typ av diskriminering är vanlig när det gäller personer med synliga funktionsnedsättningar, framför allt personer med nedsatt rörelseförmåga. Frågan behöver uppmärksamhet.
– För egen del vill jag självklart också, även om det inte är det viktigaste, ha upprättelse. Att bli avvisad utan att få en förklaring på plats, att genom en reporter några dagar senare få veta att jag felaktigt anklagades för att ha varit onykter – nej, det kan jag inte låta passera.

Vad hoppas du blir resultatet?
– Att krogar och restauranger ser över sina rutiner och sitt sätt att behandla kunder som inte uppfyller normen. De behöver se till att säkerställa sin kunskap om diskriminering och om funktionsnedsättningar.

Hon upplever dagligen diskriminering, men ofta är det i form av utestängande otillgänglighet.
– Den som diskriminerar står inte ansikte mot ansikte med de som hen med sitt pennstreck, sin namnteckning eller sin beställning bestämmer sig för ska utestängas, säger Maria Johansson.

Fia Björklund

Jag har tidigare själv skrivit om det som hände här.

Efter lång utredning har nu DO alltså beslutat att ta fallet till domstol.
I samband med beslutet gick myndigheten ut med ett pressmeddelande.

Nästa steg är att jag under veckan som kommer ska till DO för att träffa processföraren.


DOs pressmeddelande:

Restaurang vägrade servera kvinna i rullstol

Pressmeddelande publicerad 28 november 2019

DO stämmer nu en restaurang i södra Stockholm för diskriminering som har samband med funktionsnedsättning. Bakgrunden är att restaurangen nekade att servera vin till en kvinna som använder rullstol. Enligt DO har nekandet haft samband med kvinnans funktionsnedsättning. 

Det var på eftermiddagen i mars 2018 som kvinnan besökte restaurangen i ett köpcentrum i södra Stockholm. Hon försökte beställa ett glas vin men fick enbart avvärjande handsignaler och huvudskakningar till svar. Efter att flera gånger ha försökt beställa utan framgång bad kvinnan att få tala med restaurangchefen. När hon ändå inte fick någon förklaring till att hon inte fick beställa lämnade hon restaurangen.

Till DO har restaurangens chef bekräftat att kvinnan har nekats att beställa alkohol, men har hävdat att det har berott på att restaurangen vid tillfället uppfattade att kvinnan var berusad. Andra uppgifter som har framkommit i DO:s utredning ger tydligt stöd för att kvinnan vid tillfället var nykter och inte heller uppfattades av andra som alkoholpåverkad. Därför framstår det inte som troligt att restaurangens företrädare kan ha uppfattat henne som så pass alkoholpåverkad att hon inte kunde serveras.

– DO anser därför att det finns skäl att anta att restaurangens agerande har haft samband med kvinnans funktionsnedsättning. Enligt den särskilda bevisregel som gäller i diskrimineringsmål måste restaurangen nu visa att man inte har diskriminerat kvinnan, säger Karin Ernfors processförare på DO.

DO yrkar på 30 000 kronor i diskrimineringsersättning för kvinnans räkning och det blir nu upp till Stockholms tingsrätt att ta ställning i frågan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: