I dagarna har ett nytt parti sett dagens ljus: Normaldemokraterna, på initiativ av GIL, Göteborgskooperativet för Independent Living. Partiet ställer upp i valet till Göteborgs kommunfullmäktige och det man vill är att tvinga upp frågorna om funktionsvariationer på den politiska dagordningen, med fokus på tillgänglighet, bemötande och assistans.

Normaldemokraterna vill göra funktionsvariationer till en permanent och prioriterad valfråga. Först och främst för att de 1.8 miljoner svenskar som lever med någon form av funktionsnedsättning förtjänar mer än bara tomma fraser och floskler. Uppfattningen att dessa frågor bara angår några få är dessutom helt fel. Alla berörs när man bygger samhällen som stänger ute och diskriminerar människor. 

Under drygt tio år har jag bevakat och följt de politiska partiernas arbete, kongresser eller motsvarande, samt följt valrörelser och analyserat valprogram, ur ett funktionshinderperspektiv. Utifrån dessa kartläggningar är jag inte speciellt förvånad över GILs initiativ. Jag gillar tonen och kaxigheten och välkomnar initiativet – något måste hända och jag hoppas att de etablerade partierna tar till sig av det nystartade partiets budskap. Det är dags att synliggöra ett perspektiv och en verklighet som nästan aldrig ges utrymme i de politiska debatterna eller i talen.

Samtidigt uppmärksammar Lika Unika i dag på sin blogg det tal Folkpartiets Jan Björklund höll i lördags vid öppnandet av Riksmötet, och kallar detta föredömligt:

Under valåret 2014 kommer åtskilliga tal att hållas av partiledare och av andra ledande företrädare för riksdagspartierna. Här borde Jan Björklunds tal kunna bli en förebild för andra. När det brister i demokrati och delaktighet i Sverige år 2014 och när det brister i tillgänglighet och därmed i mänskliga rättigheter måste partierna ta frågorna på allvar och ge politiska lösningar. Väljarna har rätt att få beskeden före valdagen om partiernas engagemang i funktionshinderspolitiska frågor och om hur partierna vill arbeta för att stärka demokratin och de mänskliga rättigheterna. Bra, Jan och välkommen ni andra med dessa besked som är angelägna för väldigt många människor.

Jag instämmer i Lika Unikas uppmaning – låt oss äntligen ha en valrörelse där funktionshinderperspektivet synliggörs!

Självklart är jag också, som folkpartist, stolt och glad över att mitt parti och min partiledare sticker ut och – jag hoppas – Jan Björklund sätter en ny trend!

2 svar till ”Trendsättare Björklund!?”

  1. Han är bara ute efter personlig publicitet Dom rödgröna styr ju GBG är det så att hans vänster vänner har svikit honom

    1. Gillar kaxigheten han alltid ger uttryck för. Det du skriver varken kan eller vill jag uttala mig om, har ingen aning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: